Министарство европских послова и општине потписали Меморандум о сарадњи

"Влада и локалне самоуправе – синергија на путу ка ЕУ“

Министарство европских послова потписало је данас Меморандум о сарадњи са локалним самоуправама и Заједницом општина Црне Горе који има за циљ бољу информисаност грађана и грађанки о процесу европских интеграција на локалном нивоу. То би посредно требало да доведе до боље искориштености ЕУ средстава, подизања квалитета живота и модернизације услуга и сервиса у општинама. У Меморандуму се наводи да се близу 70% европског законодавства примјењује на локалном нивоу, због чега је неопходно да, уз Владу која води приступне преговоре, локалне самоуправе буду укључене у њихово планирање и спровођење активности.

Министарка европских послова Маида Горчевић је у уводном обраћању потврдила да локалне самоуправе имају неизоставну улогу у процесу европске интеграције и подсјетила да је према њима усмјерен значајан дио финансијске подршке ЕУ.

Амбасадорка Европске уније у Црној Гори Оана Кристина Попа казала је да локалне самоуправе играју кључну улогу у процесу приступања земље европској породици. Она је охрабрила представнике општина да активно укључе своје суграђане и са њима подијеле одговорност за успјешност процеса европских интеграција.

Након уводних обраћања, државни секретар у МЕП-у Бојан Божовић представио је Стратегију информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2023-2026, која ће бити основ за спровођење Меморандума. Божовић је истакао да коришћење средстава из ЕУ фондова на локалном нивоу у Црној Гори представља кључни елемент у постизању одрживог развоја и унапређењу живота грађана, те да су општине у Црној Гори показале висок степен проактивности у коришћењу доступних фондова, посебно кроз програме прекограничне и територијалне сарадње, као и кроз Западно-балкански инвестициони оквир.

 

Више на слједећем линку: Општине – Министарство европских послова