Отварање јединице Хитне помоћи у Плужинама

Отварање јединице Хитне помоћи у Плужинама

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић је на састанку одржаном 16.03.2021. године са представницима Министарства здравља, Завода за хитну медицинску помоћ и Дома здравља Никшић разговарао о отварању јединице Хитне медицинске помоћи у оквиру Здравствене станице у Плужинама.

На састанку је закључено да је неопходно отварање јединице Хитне помоћи у Плужинама. Реализација овог пројекта била би резултат сарадње Министарства здравља, Завода за хитну медицинску помоћ и локалне управе. Предлог је да локална управа учествује у пројекту тако што ће обезбиједити смјештај за једног љекара и учествовати у набавци аутомобила за потребе хитне помоћи.

Предсједник Општине је истакао да је улагање у здравствену заштиту стална потреба, а да је општина Плужине спремна да подржи сваку идеју која је на добробит грађана. Тако је и овог пута веома заинтересована да јединица Хитне медицинске помоћи што прије почне са радом. Општина је и до сада значајно учествовала у рјешавању проблема здравствене заштите на територији Плужина и обезбјеђивала помоћ Здравственој станици која функционише у оквиру ЈУ Дом здравља Никшић. Реновиран је објекат Здравствене станице, набављани су неопходни уређаји и медицински материјал, обезбијеђен је смјештај за љекара који већ ради, као и за љекаре који су у међувремену долазили на испомоћ. Такође је уз помоћ Општине омогућен долазак љекара специјалиста једном седмично што је становништву у великој мјери олакшало оставривање здравствене заштите.

Представници Министарства здравља и Завода за хитну медицинску помоћ су упознати да је рад Здравствене станице у Плужинама отежан већ дужи временски период, јер је у њој запослен само један љекар. Услед актуелне пандемије COVID-19 рад медицинског особља је додатно оптерећен, због чега је неопходно било рјешавање овог проблема. Отварањем Хитне помоћи, коју до сада Плужине нијесу имале, ублажио би се проблем недостатка кадра у Здравственој станици.