Потписани уговори са НВО из Никшића и Плужина у оквиру РеЛОаД2 програма

Потписани уговори са НВО из Никшића и Плужина у оквиру РеЛОаД2 програма

Уговори у укупној вриједности од 75.000 еура за пројекте невладиних организација из кластера ‘Заједно Никшић и Плужине’ потписани су данас, чиме почињу њихове активности у оквиру РеЛОаД2 иницијативе.

Након јавног конкурса који је био отворен од 7. марта до 6. априла ове године, комисија је одабрала осам најбољих идеја, у складу с циљевима Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД2, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи с петнаест општина у Црној Гори:

Мрежа за рурални развој Црне Горе спровешће „Програм подршке развоју агротуризма у Никшићу и Плужинама” који ће побољшати и обогатити понуду 15 домаћинстава са руралних подручја и подржати регистрацију пет нових агротуристичких предузећа.

Како би општина Плужине пружила разноврснију туристичку понуду, а млади из те општине остали у свом мјесту, пројекат “Укључи се, од тебе зависи” НВО Дивља љепота укључиће младе у креирање и промоцију туристичке понуде Парка природе Пива.

Пројекат Алфа Центра „Запосли РЕ” побољшава капацитете и вјештине младих Рома и Египћана у процесу тражења запослења кроз модуле за израду ЦВ-а, пословну комуникацију, вјештине самопредстављања, радна права и друге теоријске и практичне обуке.

„Програм економске инклузије“ Бизнис центра ствара различите механизме комуникације кључних актера (јавни, цивилни и приватни сектор), на основу којих ће млади имали могућност да унаприједе свој социо-економски положај.

Како би олакшали интеграцију и степен социјализације и интеграције лица са инвалидитетом у Никшићу, НВО Мозаик у оквиру РеЛОаД2 оснива први „Социјални клуб“ за особе са различитим врстама и степеном инвалидитета.

Друштво младих еколога Никшић кроз “Локална партнерства за бољу енергетску ефикасност“ промовише добре примјере и подиже свијест локалне заједнице о енергетској ефикасности и алтернативним изворима енергије.

„Покрени се човјече“ Центра за афирмацију РЕ популације јача омладински активизам и волонтеризам младих припадника ромске и египћанске популације, и побољшава њихову медијску и информатичку писменост.

Пројекат НВО Социјална правда „Едукуј се, запосли се“ третира питање дисбаланса понуде и тражње на тржишту рада и помаже младима да стекну вјештине које су актуелне на тржишту рада, започну сопствени бизнис или пронађу адекватно запослење.

Након свечаног потписивања уговора у просторијама Општине Никшић, РеЛОаД2 пројектни тим одржао је радионицу с детаљним упутствима за имплементацију пројеката. У име Општине Никшић присуствовале су Јелена Шекарић, Секретарка Секретаријата за инвестиције и пројекте општине Никшић и Милијана Ковач, самостални савјетник у оквиру истог Секретаријата. Испред Општине Плужине присуствовао је Никола Цицмил, самостални савјетник II у Секретаријату за општу управу и друштвене дјелатности општине Плужине, а у име УНДП-а Тамара Чиргић и Лука Костић.

РеЛОаД2, наставак регионалног пројекта који је већ донио корист за више од 5000 грађана широм Црне Горе, ради на омогућавању боље сарадње локалних самоуправа и невладиних организација, успостављању конкретних партнерстава и примјени пројектно оријентисаног приступа додјели средстава НВО. РеЛОаД2 такође подстиче учешц́е младих, подржава спровођење омладинских иницијатива и настоји да унаприједи економски положај младих на Западном Балкану.

Остале кластере РеЛОаД2 програма чине:

Coastal Mates  – општине Будва, Херцег Нови, Котор и Тиват,
Заједно за сјевер – општине Андријевица и Беране,
Тара – општине Пљевља, Мојковац и Колашин,
Средишњи регион – Главни град Подгорица, Пријестоница Цетиње, општина у оквиру Главног града Подгорица – Голубовци и Општина Даниловград