Јавни позив за додјелу средстава подстицаја за набавку опреме за транспорт пчелињих друштава за 2019. годину

Јавни позив за додјелу средстава подстицаја за набавку опреме за транспорт пчелињих друштава за 2019. годину

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је још један јавни позив за подршку сектору пчеларства – Јавни позив за додјелу средстава подстицаја за набавку опреме за транспорт пчелињих друштава за 2019. годину.

Ово је пети по реду јавни позив који је објављен кроз Агробуџет за 2019.годину који се спроводи, у сарадњи са Савезом пчеларских организација кроз Програм унапређивања пчеларства. Претходно су објављени позиви за подршку младим пчеларима почетницима, подршку при набавци воска, за одабир одгајивача пчелињих матица и набавку плодишних наставака.
 
Савремено пчеларство, окренуто економичности и продуктивности, се не може ни замислити без селидбе пчела на више паша. Суфинансирањем трошкова куповине пчеларске опреме за селидбу пчела, подржавамо пчеларе у циљу повећања сигурности пчеларења, повећања производње пчелињих производа и доступности више пчелињих паша.
 
Право на подршку имају пчелари који имају минимум 30 пчелињих друштава. Подржава се набавка једног контејнера или једне приколице по газдинству.

Позивом су уређени услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава. Укупан износ расположивих средстава по овом позиву је 25.000 €. Подршка Министарства износи до 50% реализоване инвестиције.

Предмет подршке овог позива је набавка:
 
– пчеларских контејнера – капацитета минимум 36 пчелињих друштава;
– специјализованих приколица за транспорт пчелињих друштава – капацитета минимум 15 пчелињих друштава;
– специјализованих платформи за транспорт пчелињих друштава – капацитета минимум 15 пчелињих друштава;
– приколица за транспорт пчелињих друштава – капацитета минимум 15 пчелињих друштава.
 
У јавном позиву, осим услова и критеријума за подршку за набавку опреме за транспорт пчелињих друштава, дефинисан је и начин пријављивања. Све информације у вези са јавним позивом могу се добити контактирањем Министарства, на телефон 020/482-292, Савеза 069/941-505, као и у центрима одељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.
 
Трајање јавног позива је од 18.марта до 18. априла 2019. године