Завршена реконструкција регионалног пута који спаја Плужине и Гацко

Завршена реконструкција регионалног пута који спаја Плужине и Гацко

У Горњем Липнику код Гацка, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ,  Мијушко Бајагић, предсједник Општине Плужине и Владимир Јоковић предсједник СНП ЦГ и посланик у Скупштини Црне Горе свечано су отворили реконструисани пут Гацко – Плужине, Црна Гора, дионица Липник – граница Црне Горе.

Ријеч је о уређењу 4,8 километара регионалног пута до границе са Црном Гором, који је сада најкраћа уређена путна комуникација двије општине, што омогућава лакшу комуникацију  становницима неколико села у пограничном појасу. Ово је пут који не повезује само двије општине, већ и двије државе.

Радове је финансирало ЛП Путеви Републике Српске, а вриједност радова је 800.000 конвертибилних марака.

Додик је рекао да је ово једна од важнијих ствари која остаје овом народу, да је ријеч о путу о чијој важности је давно слушао, али је сада дошао на ред.
– Драго ми је што је ово овдје сада видљиво и што служи за добробит нашег, једног,  народа и у Црној Гори и у Републици Српској – рекао је Додик.
Он је додао да се добри путеви праве да људи долазе, а оним лошијим они одлазе.
„- Ми смо један лош пут претворили у добар и надам се да ће то бити разлог за што боље везе које треба да се успоставе и развијају, које су ионако добре до сада“ – нагласио је Додик.
Додик је истакао да ће на овом мјесту бити изграђен и гранични прелаз, те напоменуо да је и путни правац Шћепан Поље-Хум номинован као најзначајнији и да је планиран да се уради.
 
Предсједник Општине Мијушко Бајагић изјавио је да  “Ово није само пут који ће повезивати ова два братска народа, овдје је доста родбине и пријатеља. Ово је пут који ће и привредно и финасијски да обогати све садржаје са којима располаже и општина Гацко и општина Плужине”.
 
Предсједник СНП ЦГ и посланик у Скупштини Црне Горе Владимир Јоковић изјавио је да је овај пут чекан дуго година, истакавши да је становништво ових крајева, упркос свему, ипак било повезано. Захвалио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и кандидату СНСД-а за начелника општине Гацко Огњену Милинковићу на залагању да се реконструише овај пута, али и становништву Херцеговине на подршци у борби за очување светиња у Црној Гори.
 
Кандидат СНСД-а за начелника општине Гацко Огњен Милинковић рекао је да је пут Гацко-Плужине реконструисан захваљујући залагању српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и институција Републике Српске. Милинковић је напоменуо да је на овај пут становништво чекало 70 година и захвалио свима који су допринијели да се овај пут реконструише. Истакао је да је ово тек почетак и да ће у наредне четири године биће много оваквих пројеката када ће се браћа повезивати. Нагласио је да ће ово ће бити пут којим ће се у Гацко и Плужине долазити.