Министар просвјете Миомир Војиновић у званичној посјети општини Плужине

Министар просвјете Миомир Војиновић у званичној посјети општини Плужине

Данас је у званичној посјети општини Плужине боравио министар просвјете Миомир Војиновић. На састанку са предсједником општине Плужине Слободаном Делићем, којем су присуствовали и главни администратор општине Плужине Владимир Кнежевић и директор ЈУ Образовног центра Пужине Горан Гојковић, констатована је добра сарадња између Министарства, општине Плужине и образовних установа са територије Општине, коју је потребно наставити.

У уводном дијелу састанка Министар је упознат са значајном финансијском подршком коју општина Плужине пружа образовању. Подршка се реализује кроз финансирање матурских и полуматурских екскурзија и излета; финансирање реконтрукције објеката школских установа, опремање учионица и канцеларија и других простора у којима се одржава настава, такође и кроз набавку наставних средстава ради побољшања услова за реализацију наставе. Општина даје подршку образовању и кроз финансирање матурских, полуматурских и банкет вечери; обезбјеђује ђачке торбе за све прваке у општини Плужине; додјељује награде ђацима генерације, добитницима дипломе луча и најбољим студентима а помоћ добијају и студенти лошег материјалног стања. Обезбјеђују се стипендије за све студенте са просјеком 8 и више; финансирају се трошкови смјештаја свим ученицима који бораве у Дому ученика као и превоз ученицима и наставницима до образовних установа гдје се одржава настава.

Један од најзначајнијих пројеката из области образовања за који је средства издвојила Општина је пројекат успостављања адекватног система гријања и уређења ентеријера фискултурне сале у матичној школи Образовног центра Плужине.

Разговарало се и о проблемима који постоје а тичу се стања објеката образовних установа. С обзиром на утврђене проблеме који се односе на услове у којима бораве ученици Дома ученика у Плужинама, договорена је сарадња у правцу реконструкције објекта дома, што ће у значајној мјери побољшати услове боравка ученика у овој јединици Образовног центра.

На крају, Министар је истакао да сарадња Министарства просвјете са општином Плужине представља примјер како би требало да изгледа сарадња Министарства са осталим локалним самоуправама.

Предсједник Делић закључио је да је сарадња кључна за добре резултате у области образовања и истакао да охрабрује став Министарства просвјете да учествује у реализацији пројеката који се односе на инфраструктурна улагања у образовању у нашој Општини.Такође, захвалио се министру Војиновићу на свему што ради у правцу побољшања услова образовања, али и образовног система у цјелини.