Потписан споразум о сарадњи у области заштите и спашавања између општина Плужине и Фоча

Потписан споразум о сарадњи у области заштите и спашавања између општина Плужине и Фоча

Предсједници општина Плужине (Црна Гора) и Фоча (БиХ) су у оквиру пројекта „Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А.), финансираног од стране Европске уније, јуче у Фочи потписали међусобни Споразум о сарадњи у области заштите и спашавања. Споразум је потписан између ових  општина, као и између Националног парка Сутјеска и Парка природе Пива, а све у циљу унапријеђења безбједности овог прекограничном подручја.

Дефинисани су оквирни услови сарадње у заштити и спашавању од катастрофа, а нарочито у планирању и спровођењу мјера за заштиту и спашавање од поплава, земљотреса, пожара на отвореном простору, трагања и спашавања на планинама и других катастрофа. Поред осталог, дефинисани су и начини међусобног обавјештавања у случајевима опасности и потенцијалних катастрофа, те међусобној помоћи при спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спашавања.

Мијушко Бајагић, предсједник општине Плужине, похвалио је досадашњу успјешну сарадњу и истакао важност повезивања Националног Парка Сутјеска и Парка природе Пива у домену безбједности на туристичким локацијама. Начелник општине Фоча, Радисав Машић истакао је значај сарадње ових општина, како у области заштите и спашавања, тако и у осталим сегментима који се односе на унапријеђење туристичке понуде у овом прекограничном подручју.

Поред споразума, у оквиру пројекта је израђена и Студија о ризицима на туристичким локацијама у овим општинама (доступна на линку). Израђене су и стандардне оперативне процедуре за поступање у ванредним ситуацијама, те упутства за евиденцију о догађајима-катастрофама, извјештавању, размјени података, тражењу и прихватању помоћи, које ће користити представници служби спашавања обје општине.

Пројекат спроводе општине Плужине (ЦГ) и Фоча (БиХ), у сарадњи са Туристичком организацијом Фоча и Парком природе „Пива“, а у циљу развоја и промоције прекограничног подручја ове двије општине, као јединствене туристичке дестинације за активни туризам. Пројекат финансира Европска унија у износу од 499.654,00 еура у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора, а трајаће од 1. децембра 2019. до краја новембра 2021. године.