Честитка поводом Дана општине Плужине

Честитка поводом Дана општине Плужине

Поштоване грађанке и грађани општине Плужине,


У име општине Плужине и у своје лично име, свим грађанкама и грађанима, одборницама и одборницима и општинском руководству честитамо Дан Општине 04. август.


Овај Дан Општине дочекујемо у специфичним околностима изазваним Корона вирусом. Због сложене епидемиолошке ситуације кроз коју пролази читав свијет, проузроковане пандемијом коронавируса, цијенећи да је здравље наших грађанки и грађана најважније, као одговорно руководство, поштујући препоруке Националног координационог тијела, поводом Дана Општине 04. августа, нећемо одржати свечану сједницу Скупштине Општине.


Без обзира што се свечана сједница Скупштине општине Плужине неће одржати осјећамо потребу да Вам се обратимо и подсјетимо на важне историјске датуме и догађаје, посебно на догађаје када се бранила слобода. Један од тих догађаја је био на данашњи дан 1943. године, када је ослобођена територија Плужина. Зато се са захвалношћу и поносом сјећамо свих оних који су уградили себе и своје животе за слободу. Обиљежавањем 04. августа Дана општине Плужине одајемо почаст нашим храбрим прецима који су показали како се бори за слободу своје земље, показали нам и научили нас како се на слободу не чека, већ се и слобода и праве вриједности освајају. Данас имамо обавезу да се сви заједно боримо како би очували вриједности које су изградили наши преци.


Користимо прилику да подсјетимо да смо, без обзира на тежак период, испунили оно што смо и обећали. Радили смо на плану изградње и развоја наше општине, побољшали смо путну инфраструктуру, водоснабдијевање, унаприједили смо пољопривредну производњу, чиме смо дирекно побољшали квалитет живота наших суграђана.


Путна инфраструктура представља основни потенцијал развоја Општине. Зато је приоритетно опредељење локалне управе свих ових година била изградња, реконструкција и асфалтирање локалних путева на територији Општине. У претходној години асфалтирана је дионица пута Шарићи- Барни До у дужини 1,3 км, извршена је поправка путних праваца Муратовица-Пресјека, Трса-Никовићи и Брана-Мратиње укупне површине 4600 м², урађени су радови на асфалтирању прилазних путева у насељу Плужине укупне површине 2600 м², извршен је пробој, насипање и ваљање пута у селу Горња Брезна за потребе изградње резервоара, извршено је насипање и поправка више макадамских путних праваца укупне дужине 50 км.


У циљу унапређења могућности за боље и ефикасније одрзавање локалне инфрастрктуре и одржавање путева у зимским услолима извршили смо набавку нове утоварне лопате.


Ради ублажавања последица изазваних новим корона вирусом дали смо субвенције привредним субјектима и предузетницима који у вријеме епидемије коронавируса нијесу обављали своју дјелатност, ослободили смо обвезнике плаћања таксене обавезе на локалне административне таксе за период до 31.12.2020. године, ослободили од плаћања обвезнике локалне комуналне таксе за период до 31.12.2020. године, рефундирали закупнине за пословне просторе за период март, април, мај и јун, за регистрована предузећа из области туризма, угоститељства и предузетништва, субвенционисали комуналне услуге за кориснике социјалних примања и кориснике пензија нижих од 200 €, по задужењима за март, април и мај 2020. године, извршили исплату једнократне новчане помоћи у висини од 50 € незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, извршили исплату једнократне новчане помоћи у висини од 50 € корисницима старачких накнада у пољопривреди, извршили исплату једнократне помоћи у висини 50 € пензионерима чија је пензија нижа од 200 €, извршили исплату једнократне новчане помоћи у висини 100 € корисницима материјалног обезбјеђења.


Наставили смо са реализацијом Одлука које смо донијелиу претходном периоду, као што су Одлука о помоћи за новорођено дијете, Одлука о накнади за незапослене породиље, Одлука о подршци осигурања сточног фонда, Одлука о подршци прераде млијека на пољопривредном газдинству, Одлука о помоћи побољшања услова за пољопривредну производњу, Одлука о суфинансирању санације фасада и замјене кровова стамбених зграда, Одлука о помоћи у основном образовању и Одлука о стипендирању студената.


У сврху реализације Одлуке о помоћи побољшања услова за пољопривредну производњу, Општина Плужине је ради изградње и реконструкције објеката на сеоском подручју одобрила помоћ за 50 пољопривредних произвођача. И у наредном периоду ћемо наставити са подршком пољопривредним произвођачима.


Наставили смо и са реализацијом Одлуке Скупштине Општине да се високошколцима са територије општине Плужине омогући обављање приправничког стажа уз уплату доприноса за радни стаж и социјално осигурање.


Општина Плужине је аплицирала за два пројекта прекограничне сарадње: Плужине-Рашка “Повећање могућности запошљавања за текстилну и туристичку индустрију у области прекограничне сарадње” и пројекат прекограничне сарадње Плужине- Фоча “Туризам, адреналин, рафтинг, авантура”. Пројекти су одобрени и потписани су уговори, њихова реализација је у току. Наставили смо и са издвајањем средстава ради изградње Храма у Плужинама и подршком другим вјерским објектима на територији наше општине. Завршили смо замјену постојеће расвјете лед расвјетом у насељу Плужине.

Због неиспуњавања обавеза ЕПЦГ према општини Плужине по уговору из 2010. године, имали смо састанке са представницима извршне власти Црне Горе, како би убрзали реализацију обавеза које има Епцг према Општини. Подсјећамо да је ЕПЦГ реализовала само трећину уговорених обавеза, а све обавезе је требала да изврши до краја 2014. године. Тренутно се ради на завршетку I фазе саобраћајнице у Плужинама. Надамо се да ћемо у наредном периоду имати ефикаснију и ефектнију сарадњу са Епцг у погледу реализације уговорних обавеза.


Користимо прилику да се захвалимо свима који су поводом Дана општине упутили телеграме-честитке.
Надамо се да ћемо сложно успјети да се изборимо са свим изазовима са којима се суочавамо, прије свега да заштитимо здравље грађана и наставимо са улагањима у развој наше Општине, стварајући услове за квалитетнији живот.


Уз искрену наду да ћемо следећи Дан Општине дочекати у много бољим условима, свим Пивљанима честитамо празник и желимо личну и породичну срећу.

 

 

Предсједник Скупштине Општине                                              Предсједник Општине

              Петар Митрић                                                                          Мијушко Бајагић

Информативне категорије