Јавни позив за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2019. годину

Јавни позив за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2019. годину

Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација, наставља са подстицајима младим људима у сектору пчеларства. У складу са агробуџетском линијом за 2019. годину – Програм унапређивања пчеларства, данас је објављен Јавни позив за достављање захтјева за подршку за младог пчелара почетника за 2019. годину.
 
Кроз јавни позив млади људи који су незапослени, старости од 18 до 30 година, имају могућност да добију по пет кошница са пет пчелињих ројева на рамовима, чиме им се пружа шанса да започну посао у области пчеларства. Искуство с овом врстом подршке у прошлој години је било врло позитивно, због великог интересовања младих људи. Стога је, у циљу подршке што већем броју незапослених младих људи, настављена подршка и износи 25.000 еура. Подршка Министарства износи 50 одсто вриједности пет кошница са ројевима.
 
Корисници ове подршке, који испуњавају услове позива, добијају кошнице, након што добију Рјешење о одобрењу подршке. Корисници подршке се обавезују да ће се бавити пчеларством у наредних четири године. Савез ће организовати обуку за младе пчеларе.

У јавном позиву, осим услова и критеријума за подршку младим пчеларима, дефинисан је и начин пријављивања. Све информације у вези са Јавним позивом могу се добити на телефон Министарства 020/482-292, Савеза 069/941-505 или у просторијама Одељења за савјетодавне послове у области сточарства и Одељења за савјетодавне послове у биљној производњи 020/265-337.
 
Попуњен образац захтјева заједно са потребном документацијом послати искључиво препорученом поштом на адресу Министарства: Министарство пољопривреде и руралног развоја, захтјев по Јавном позиву за додјелу подршке за младе пчеларе за 2019. годину; Римски трг бр. 46, 81000 Подгорица.
 
Рок за пријављивање на јавни позив је 22 март 2019. године.