Јавни позив за додјелу подршке пчеларима за набавку плодишта за 2019. годину

Јавни позив за додјелу подршке пчеларима за набавку плодишта за 2019. годину

Кроз агробуџетски Програм за унапређење пчеларства, објављен је још један у низу јавних позива за додјелу подршке пчеларима – Јавни позив за додјелу подршке за набавку плодишних наставака за 2019. годину.
 
Регистровани пчелари и правна лица која се баве производњом меда и пчелињих производа кроз овај позив могу остварити бесповратну подршку у износу до 50 одсто инвестиције за набавку плодишних наставака.
 
Плодиште је дио кошнице који се највише оштећује приликом производње меда, те пчелари издвајају знатна средства за замјену, како би одржали хигијенско – санитарне услове у којима се пчелиње друштво налази. Стога је Министарство препознало потребу да учествује и у том дијелу трошкова наших пчелара.
 
Јавним позивом се уређују услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава. Укупан износ расположивих средстава по овом позиву је 60.000 €.
 
Трајање позива је до 31. јула 2019. године.
 
Претходних седмица објављена су три јавна позива: за подршку младим пчеларима почетницима; за набавку квалитетног воска за органско и конвенционално пчеларење; за одгајиваче матица. Наредних дана биће објављен и позив за подршку за набавку пчеларских контејнера и платорми за транспорт кошница.
 
Позивамо пчеларе да се на вријеме информишу о могућностима подршке кроз јавне позиве (http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Javni_pozovi_za_dodjelu_podrske/), као и остале облике подршке који се кроз Агробуџет за 2019. реализују у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе.
 
Прилог: