Јавни позив за увођење, сертификацију и ресертификацију система квалитета и безбједности хране у 2019. години

Јавни позив за увођење, сертификацију и ресертификацију система квалитета и безбједности хране у 2019. години

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за увођење, сертификацију и ресертификацију система квалитета и безбједности хране у 2019. години. Позив је први у низу јавних позива за подршку пољопривредним произвођачима и прерађивачима, предвиђених Агробуџетом за 2019. годину.
 
Намјена подршке је надокнада дијела трошкова за увођење, сертификацију и ресертификацију система квалитета и безбједности хране: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER.
 
Овим јавним позивом уређују се услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава. Право на коришћење подршке имају правна лица и предузетници, којима је претежна дјелатност производња и промет пољопривредно прехрамбених производа и хране за животиње, који су уписани у регистре Министарства пољопривреде и руралног развоја, зависно од сектора производње и врсте производа и/или Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.
 
Подршка за увођење, сертификацију и ресертификацију система квалитета и безбједности хране утврђује се у односу на процијењену вриједност пројекта, без ПДВ-а. Максимално учешће буџетских средстава износи до 50% укупних трошкова, а највише до 4.000,00 €.
 
Прихватљиве инвестиције су инвестиције реализоване (завршене) од 01.01.2019. године до датума подношења пријаве. Рок за подношење пријава је до 15. новембра 2019. године.
 
Увођење стандарда квалитета и безбједности хране у производњи пољопривредно-прехрамбених производа је предуслов за подизање квалитета и даљи раст конкурентности домаћих произвођача, како би обеyбиједили или побољшали пласман на домаћем, посебно туристичком тржишту, али и створили предуслове за извоз на регионално, европско и свјетско тржиште.
 
Прилог: